Telekválasztás

A házépítést megelőzi a megfelelő telek kiválasztása, majd megvásárlása.

Egy építésre alkalmas telek kiválasztása sok időráfordítást igényelhet, hiszen a tulajdonos azon a helyen fogja élni életének következő 10,20 vagy akár ennél is több évét. Sokan feladják a családi házzal kapcsolatos álmaikat, mert elbizonytalanodnak a telekvásárlás előtt. Valóban nem könnyű feladat ez, de nem is annyira bonyolult és nehéz, mint ahogyan elsőre látszik, főleg ha körültekintőek vagyunk néhány fontos kérdésben.

Vegyük sorra mire érdemes figyelni telekvásárláskor!

Fontos szempont, hogy a telek legyen sík, vagy maximum 1,5 %-os lejtéssel rendelkezzen. Természetesen lehet hegyoldalra is házat építeni, de a költségek messze nem lesznek azonosak.

A következő szempont, hogy a telket a kivitelezőnek meg kell tudnia közelíteni a munkagépekkel. 20-30 tonnás teherautóval nem lehet szőlőtőkék között manőverezni egy olyan helyen, amit csak egy kis fahídon lehet megközelíteni, és ahol olyan keskeny a telekhez vezető út, hogy egy normál személyautó visszapillantó tükreit is be kell hajtani. Képzeljük el, hogy a legközelebbi főúttól egy kukás autó (mindenki látott már ilyet) el tudna-e jutni a telekig? Ha a válasz igen, akkor a kollégáink is meg fogják tudni oldani a telekre való bejutást.

A közművek megléte egyéni döntés, de kivitelezés szempontjából elengedhetetlen az elektromos áram és a víz biztosítása az építkezés első napjától kezdve.  A víz jöhet fúrt kútból is, de akár a szomszéd is kisegíthet bennünket az elektromos árammal együtt. A kivitelezés során lesz idő a közművek telken belül juttatására, mivel az építkezés időtartama alatt nincs szükség másra. Ajánlott megnézni (a szolgáltató vagy akár a szomszéd is adhat felvilágosítást), hogy a közművek a telek előtt futnak-e, mert ha távolabbról kell a szolgáltatónak az adott közművet a telekig eljuttatnia, az jelentősen növeli a bekötési költségeket.  A közművekkel kapcsolatos ügyintézés a megrendelő feladata, mert a szolgáltatók csak a telek tulajdonosával állhatnak kapcsolatban, a kivitelezővel nem.

Fontos tudnunk azt is, hogy a kiszemelt építési telekre milyen építési előírások vonatkoznak.  Építeni csak az előírások betartásával lehet!  A HÉSZ – helyi építési szabályzat-, amely sok esetben megtalálható a települések honlapján, vagy a helyi önkormányzat építésügyi osztálya is ingyenesen biztosítja, többek között meghatározza a telek beépíthetőségét, az épület maximális magasságát, zöldfelület mértékét, sőt sok esetben a tető hajlásszögét, anyagát is. Megtilthatják pl. a lapostetős kialakítást, vagy behatárolhatják az épület elhelyezkedését a telken belül. A HÉSZ településenként eltérő, ezért legyünk körültekintőek. A településen belül pedig az övezeti besorolás határozza meg, hogy a HÉSZ mely része vonatkozik az általunk megvásárolni kívánt telekre. A tervdokumentáció összeállítása során a kivitelező tervezője vállalja a felelősséget az előírások betartásáért, de az előírásokat nem tudja megváltoztatni, ezért fontos a telekvásárlás előtt ezekkel tisztában lenni. A HÉSZ előírásai közül talán a legfontosabb a telek beépíthetőségi százaléka, mert ez dönti el, hogy az általunk megálmodott méretű ház felépíthető-e az adott telken! A beépítési százalék az építhető ház bruttó (falakon kívüli) területére vonatkozik. A nettó alapterület kb.20 %-al kisebb, mint a bruttó alapterület. Fontos! Ez a 20 % csak egy irányadó adat a könnyebb számolhatóság kedvéért! A pontos számítást tervező végzi alaprajz alapján!

Nézzünk egy példát! A telek területe pl. 600 m2. a beépíthetősége: 20 %. Ebben az esetben maximum bruttó 120 m2 alapterületű házat építhetünk, melynek nettó alapterülete kb. 100 m2 lesz! Ha pl. a telek területe 400 m2, de a beépíthetősége mondjuk 40 %, akkor maximum bruttó 160 m2 alapterületű házat (kb. nettó 128 m2) építhetünk. Ebből is látszik, hogy nem kizárólag a telek területének nagysága határozza meg, hogy mekkora házat tudunk majd építtetni. A nettó és bruttó alapterületről egy következő blogban részletesebben is írunk majd, hiszen az egyes kivitelezők árazási gyakorlata ez alapján jelentős különbségeket rejt!

Ha megvan a kiszemelt telek, de bizonytalan a vásárlás előtt, keresse az Europabaut bizalommal, szakértő kollégáink segítenek!