Az ablakok és az ajtók stílusa nagyban meghatározza az ingatlan arculatát. Éppen ezért a nyílászárók kiválasztásánál érdemes szakemberek, illetve a lakóház kivitelezőjének véleményét is kikérni. Egy jó ablak ma már nemcsak hő- és hangszigetelt, de a biztonságra vonatkozó elvárásoknak is maximálisan megfelel.  Alábbi írásunkban számba vesszük a fából és a műanyagból készült nyílászárók előnyeit és hátrányait, hogy ezzel is megkönnyítsük a döntést.

Árbeli különbségek

Az egyik legfontosabb szempont az ár. A fából készült nyílászárók alapvetően drágábbak, mint ugyanazokkal a műszaki tulajdonságokkal rendelkező, műanyagból készült társaik. Ha szűkösebb az építkezésre álló keret, esetleg bérbeadásra építtetünk ingatlant, akkor érdemesebb műanyag nyílászárót választani.  Ha az ingatlan saját részre épül és fontos, hogy mindenben magas minőséget képviseljen, akkor mindenképpen fa nyílászárót válasszunk. Ennél azonban figyelembe kell venni, hogy rendszeres ápolást igényel, többet, mint a műanyag, hogy szépségét és minőségét hosszú ideig megőrizze.

A műanyag (PVC) nyílászárók körülbelül 30-40 évet bírnak, ezután mindenképpen cserélni kell. A legjobb minőségű fa nyílászárók 40 évet vagy megfelelő karbantartás és odafigyelés mellett akár ennél is tovább megőrzik természetes szépségüket.

A design

Szintén lényeges szempont a nyílászárók kinézete. Manapság műanyag nyílászáróból már számtalan szín van a piacon. Ha színeset vagy fautánzatú fóliával ellátottak szeretnénk az természetesen növeli az alapárat. A fa nyílászárók felülete, az anyagnak köszönhetően nagyobb mozgásteret enged. Különböző vágásokkal, faragásokkal és anyag-, illetve színválasztással elegáns és természetes megjelenés érhető el.

 

Biztonság, hő-és hangszigetelés

Biztonság, hő- és hangszigetelés tekintetében a fa és a műanyag nyílászárók között szinte alig van különbség. A biztonság több tényezőtől is függ, az üveg és a zárak minősége meghatározó. Elektronika mindkét anyagba beépíthető. Hangszigetelés szempontjából a fa természetes anyagának köszönhetően rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyekkel egy műanyag nyílászáró csak különböző szigetelő anyagokkal kiegészítve érhető el. A fa hőszigetelés tekintetében is jobb egy fokkal, az ablakgyártók azonban mindkét anyag esetén megoldják a 0,5-es hőátbocsájtási tényezőt.

Összefoglalás

A legfontosabb funkciókat mindkét anyag teljesíti, biztonság, energiahatékonyság, zajvédelem tekintetében. Különbségek leginkább árban és karbantartásban vannak. A legtöbb építő és építtető egyetért abban, hogy a fa nyílászárók eleganciát és természetességet kölcsönöznek az ingatlannak és növelik annak értékét.

Kivitelezőként, ügyfeleinknek a nyílászárók kiválasztásában is segítséget nyújtunk.