Manapság a konyha már nemcsak a főzés és a mosogatás helyszínéül szolgál. Míg régebben egy ajtóval leválasztott különálló helyiség volt, napjainkban az új építésű ingatlanok esetén már alig találkozni ilyennel. A konyha a nappalival egybenyitott helyiség, mely a közös családi vacsorák, beszélgetések, ünnepek helyszíne. Fontos azonban, hogy a konyhát és a nappalit optikailag elválasszuk egymástól, hogy a két helyiség megőrizhesse egyedi arculatát. Cikkünkben ehhez adunk pár tippet.

 1. Játék a színekkel

Ahhoz, hogy a konyha és a lakótér harmóniáját megteremtsük, a két helyiségben alkalmazott színeknek, anyagoknak és formáknak is passzolniuk kell. A konyhaterületet úgy kell elképzelni, mint a lakóhelyiség funkcionális bővítését. Az azonos színből kiinduló különböző árnyalatok könnyedén teremtik meg a két helyiség közötti kapcsolatot és harmonikus összképet biztosítanak.

 

2. Kanapé, mint térelválasztó

A kanapé tökéletes lehet a terek vizuális elválasztására. Közvetlenül a konyhapultnál elhelyezve igazán vendégcsalogató légkört teremthetünk otthonunkban.

3. A konyhasziget

A konyhaszigetek kifejezetten a nyitott konyhákhoz lettek kitalálva. Egyes modellek bárszékek használatával étkezőpultként is használhatók. Így amíg főzünk, kényelmesen beszélgethetünk családtagjainkkal, vendégeinkkel.

 4. A konyhapult, mint térelválasztó

A konyhapult is szolgálhat térelválasztóként. Egy pár bárszékkel kiegészítve nemcsak az étkezés, de a vendégfogadás helyszínéül is szolgálhat.

  5. Az étkezőasztal a középpontban

Az étkezőasztal minden egyterű konyha-nappali “lelke”, ezért mindenképpen érdemes a helyiség közepén elhelyezni. Ha a többi bútordarabtól eltérő színű étkezőasztalt választunk, még hangsúlyosabbá tehetjük.

Előnyök és hátrányok

Az egyterű nappali-étkező-konyha kialakításának természetesen hátrányai is vannak. A privátszféra kevésbé érvényesül, a hangosabb konyhai gépek használatakor zavarhatjuk a nappaliban tartózkodó családtagokat, vendégeket. Előnye, hogy nagy konyhánk lehet, sok térrel, a konyha központi helyiséggé válik, igazi közösségi térré, mely a családi beszélgetéseknek és a közös ünneplésnek is teret adhat.